Poznáme včelie produkty?
Včela medonosná produkuje včelí med, obnôžkový a plástový peľ, propolis, materskú kašičku, vosk, včelí jed.
MED
Sladká hmota prírodného charakteru, ktorú včely medonosné vytvárajú z nektáru alebo medovice, obohacujú výlučkami svojich žliaz, zahusťujú a uskladňujú v plástoch MED je požívatina vhodná na ľuský konzum bez ďalšieho technologického spracovania a patrí medzi funkčné potraviny MED podľa pôvodu vzniku delíme na nektárový a medovicový MED podľa spracovania môže byť:
– vytočený
– lisovaný
– vykvapávaný
– pastovaný
– plástočkový
MED sa farebne líší podľa pôvodu: nektárové medy sú zvyčajne svetlé (od vodovo jasnej farby agátového medu, cez zlatistožltú až po okrovožltú slnečnicového medu, výnimka : pohankový nektárový med je tmavohnedý) medovicové medy sú tmavé (med zo smrekovej medovice je červenohnedý, med z jedľovej medovice je tmavoolivovohnedý) MED obsahuje:
– cukry: glukózu,fruktózu,sacharózu,dextríny
– vodu
– organické kyseliny: jablčnú, vinnú, citrónovú
– aminokyseliny : prolin,kys.glukonová, lyzín
– enzýmy:glukozooxidáza,diastáza,invertáza
– vitamíny C a skupiny B
– minerálne prvky: K,Ca,Na,Mg,Fe,Cu,Co,Zn,I,F
– aromatické látky
– farbivá
– hormóny: acetylcholín, noradrenalín, adrenalín
MED má prirodzenú vlastnosť : KRYŠTALIZUJE, čo je známkou jeho pravosti – čas kryštalizácie medov je rôzny, kryštalizácia medu závisí od viacerých faktorov(pomer glukózy a fruktózy, spôsob spracovania, teplota sladovania), opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli teplom do 50oC môžeme med opäť stekutiť MED je zdrojom okamžite využiteľnej energie pôsobí antibioticky a protizápalovo posiľňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok zlepšuje a prehlbuje spánok má veľké využite v cukrovinkárstve a gastronómii.
PEĽ
Peľové zrnká sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku, pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa tlmí rast baktériíí PEĽ obsahuje:
– bielkoviny
– aminokyseliny – všetky esenciálne pre človeka
– nukleové kyseliny
– cukry
– tuky
– minerálne látky – NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se
– organické kyseliny
– enzýmy – pepsin, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza,
– vitamíny A, skup. B, C
– silice, rastové regulátory, karotenoidy, vodu
PEĽ môže vyvolať alergické reakcie PEĽ sa môže použiť :
– ako celkový výživový prostriedok pri úbytku životných síl
– pri chudokrvnosti z nedostatku železa
– pri chorobách pečene – žltačke, cirhóze
– je účinný prostriedok pri hyperplázii prostaty
– pri mentálnej anorexii a celkovo pri podvýžive.
PEĽ podávame rozmiešaný s vodou a medom – 1 čajovú lyžičku obnôžkového peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom PEĽ vmiešavame do medu – 25 g obnôžkovaného peľu vmiešame do 250g medu, užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku.
PEĽ sa požíva aj v potravinárstve ako prídavná látka do cereálnych výrobkov
PROPOLIS
Je zmes včelieho vosku a živíc, ktoré včely zbierajú z rastlín, predovšetkým z kvetných a listových pukov stromov a krov PROPOLIS produkujú včely na tmelenie rôznych trhlín a otvorov, regulujú ním veľkosť letáča, aby sa ubránili pred sliedivými včelami a chladom PROPOLIS je živicová hmota, pri izbovej teplote vláčna, v chlade je krehká až drobivá, žltohedej a ž tmavohnedej farby PROPOLIS má veľmi premenlivé zloženie, dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok PROPOLIS obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny a ich estery,vosky a mastné kyseliny, éterické oleje, minerálne prvky, organické kyseliny PROPOLIS je rozpustný v etanole, éteri, glykole a vode – všetky zložky propolisu však neprozpúšťa ani jedno rozpúšťadlo, PROPOLIS je prírodná harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými a imunostimulačnými účinkami.
PROPOLIS má výrazné farmakologické využitie: – pôsobí bakteriostaticky – zastavuje rast niektorých baktérií – pôsobí bakteriocídne – usmrcuje baktérie – pôsobí anesteticky – tlmí bolestivosť – pôsobí antitoxicky – ruší účinky niektorých jedov – pôsobí antiviroticky – priamo proti niektorým vírusom – pôsobí antimykoticky – zastavuje rast plesní a ničí ich – pôsobí antiflogisticky – protizápalovo – pôsobí dermatoplasticky – podporuje hojenie rán – pôsobí dezinfekčne – tlmí účinok škodlivého žiarenia na organizmus.
PROPOLISOVÁ TINKTÚRA 25g čerstvého propolisu zalejeme 100 ml lekárenského etanolu (85%), intenzívne pretrepávame cca 10 minút, potom necháme v chlade a tme 7 dní lúhovať, pričom každý deň pretrepeme, 8. deň prefitrujeme do sklenej tmavej liekovky, objem doplníme do 100 ml 60% etanolom.
Tinktúru môžeme používať na vnútorné i vonkajšie použitie do 2 rokov odo dňa prípravy, ak ju skladujeme pri izbovej teplote.
MATERSKÁ KAŠIČKA
Je kŕmna kašička, ktorú vylučujú robotnice včely medonosnej a kŕmia ňou včelí plod a larvy budúcej včelej matky. MATERSKÁ KAŠIČKA je homogénna kašovitá hmota, smotanovobielej farby, charakteristickej arómy a kyslej chuti MATERSKÁ KAŠIČKA obsahuje : – vodu – proteíny – voľné aminokyseliny – enzýmy – mastné kyseliny – cukry – tuky – vitamíny MATERSKÁ KAŠIČKA – pôsobí ako celkový imunostimulátor – zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav – má výrazné protivírusové účinky – má antibiotické účinky – zlepšuje využtie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy – zlepšuje činnosť srdca – má veľké využitie v kozmetike MATERSKÁ KAŠIČKA sa nedoporučuje užívať tehotným ženám a deťom MATERSKÁ KAŠIČKA sa v množstve 5 g vmieša do 250g jemne kryštalického medu (napr. pastovaného ), dávkovanie 3x denne 1 kávová lyžička pred jedlom. Uchovávať v chladničke
VČELÍ JED
Je sekrét jedovej žľazy samíc včely medonosnej VČELÍ JED je číra koloidná tekutina charkteristickej vône a horkokyslej chuti, sušený je okrovožltý kryštalický prášok VČELÍ JED je zložitá zmes rôznych chemických látok. Obsahuje : – bielkoviny – melitín, apamín – enzýmy – bioamíny – aminokyseliny – cukry – fosfolipidy – prchavé látky VČELÍ JED má neurotoxický účinok – zabraňuje prenosu nervového vzruchu VČELÍ JED môže vyvovať silné alergické reakcie VČELÍ JED sa môže aplikovať len pod lekárskym dozorom VČELÍ JED má protizápalové účinky a používa sa pri liečbe artritíd, ďalej pri liečbe roztrúsenej sklerózy, epilepsie, chronickej bolesti, migrény VOSK Je vylučovaný žľaznatým epitelom včiel robotníc vo forme voskových šupiniek VOSK je plastická tvárna inertná látka, konzistencia, viskozita a pevnosť vosku sa menia s teplotou, je vo vode nerozpustný VOSK obsahuje viac jako 280 látok: – uhľovodíky – alkylestery mastných kyselín – voľné kyseliny – proteíny VOSK má využitie: – vo farmácii a kozmetike – masťové základy – v priemysle – impregnačná látka, výroba sviečok, náterové laky, štepárske vosky, elektrotechnika, textil-batikovanie